Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov

Vyhláška č. 330/2009 Z.z.

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov



Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania

Časová štruktúra jedálnych lístkov

1./ V rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať :

2x hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1x hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom / znížená dávka mäsa/
2x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/

Obsahová štruktúra pokrmov

1./ Pokrmy z mäsa sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre vekové skupiny
2./ Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
3./ Pokrmy zeleninové sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín a obilnín.
4./ Múčne pokrmy sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.

Všeobecné zásady

1./ Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
2./ Múčna príloha /knedľa, cestoviny, noky/ má byť iba raz do týždňa.
3./ Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x-3x v týždni.
4./ Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.
5./ Ryby podávame 1x v týždni.
6./ Obilniny-krúpky, ovsené vločky, pohánku, proso, kukuricu uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
7./ Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
8./ Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý a ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.
9./ Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to povolí finančný limit na nákup potravín.
10./ Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie a zapekanie. Striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.
Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možne prispôsobiť miestnym podmienkam, krajovým zvyklostiam v stravovaní,ako aj možnostiam výšky finančných limitov.